Erik Binder - ARTičok

ARTičok

Jarnú sezónu 2024 v priestoroch veži Synagógy- centre súčasného umenia otvárame individuálnou prezentáciou výraznej osobnosti slovenskej výtvarnej scény Erika BINDERA (1974-2023). S rýchlym etablovaním sa na výtvarnej scéne koncom 90. rokov Binder priniesol osobitý typ vizuálnej subkultúry, kde sa re-mixujú a krížia vplyvy street artu, japonských animácií, kunst-fu stratégií, anarchistickej revolty, hip-popovej vlny a dada poetiky. Vznikala tak zaujímavá vizuálna zmes, kde sa neotrelo a slobodne kombinuje nájdené, objavené s umelo vytvoreným.

V priestoroch veži trnavskej synagógy simulujeme Erikove vizuálnej prostredie „freestylovej“ maľby. Tu sa prelínajú čarovné obrazy dneška - street artové sprejové maľby, kde sa striedajú tváre a tváričky (klony) s roztečenými volskými očami, ulice plné autíčok, či autodráh, používanie značiek, bublín a krycích šablón, aj prekrývanie iných zatečených vrstiev. Kolekciu z pozostalosti autora a zbierok galérie z posledného obdobia umelca dopĺňajú tri „filkovské“ plechové rakety a odpaľujú nás do inej vizuálnej dimenzie.

Mgr. art. Erik Binder ArtD. (1974 Likier – Hnúšťa - 2023 Bratislava) je významný slovenský multimediálny umelec, čo žil a tvoril v Bratislave. Absolvoval VŠVU v Bratislave (1991-97), kde pokračoval aj v doktorandskom štúdiu. Finalista Ceny Oskara Čepana (2002, 2007). Rezidencie: Kulturkontakt Wien (A); Cité des Artes Paríž (F); Progr Bern (CH); Museums Quartier Wien (A). Pedagogicky pôsobil na Fakulte umení TU v Košiciach a na VŠVU v Bratislave. Takmer 50 samostatných výstav - od prvej v Košiciach v roku 2000 (jaZERO, Múzeum V. Löfflera Košice-Staré mesto) až po poslednú v bratislavskom Ateliéri XIII v roku 2023 s príslovečným názvom Everafterlifeparty. Za isté vyvrcholenie jeho výstavnej činnosti je možné považovať jeho projekt „Superstart“ z roku 2003 v česko-slovenskom pavilóne na 50. medzinárodné bienále v Benátkach (spolu so skupinou Kamera Skura), či rozsiahle samostatné výstavy „Drak sa vracia“ v galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši (2017) a v Slovenskej národnej galérii v Bratislave v roku 2021.

Vladimír Beskid | kurátor výstavy
Trvanie: 13.03.2024 - 13.05.2024
Galéria Jána Koniarka v Trnave, Veže Synagógy – Centra súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava
Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční 13.03.2024 (v stredu) o 18.00h vo vežiach Synagógy - Centra súčasného umenia, GJK, na Halenárskej 2 v Trnave o 18.00h.

Zdroj: Galéria JK

Kultúrno-spoločenský a gastronomický portál