Museum QR

Museum QR

Západoslovenské múzeum v Trnave spúšťa od 4. mája 2022 pre návštevníkov novú aplikáciu, pomocou ktorej môžu získať viac informácií o vybraných vystavených predmetoch a priestoroch vo všetkých troch budovách s expozíciami. Kurátori expozícií pripravili rozšírený obsah k takmer 135 exponátom, 9 priestorom a 1 výstave, ktorý je dostupný v podobe QR kódov prostredníctvom MuseumQR platformy. Na návštevníkov čaká vo vstupe pri pokladni úvodná informácia o aplikácii, ktorú si môžu stiahnuť do svojich smartfónov. Počas prehliadky sami objavia QR kódy, ktoré si cez mobilnú aplikáciu a kameru na svojom mobilnom telefóne nasnímajú, čo im sprístupní širší obsah informácií o predmete alebo priestore. Pilotným projektom je prehliadka predmetov zo zbierky Štefana Cyrila Parráka nachádzajúcich sa vo viacerých expozíciách v hlavnej budove múzea. V roku 2021 vyšla monografia o živote a zberateľskej činnosti tohto trnavského zberateľa, pôvodne cukrára a pekára, ktorého zbierky sa stali základom Krajského múzea v Trnave (1954) a on sa stal jedným z jeho prvých zamestnancov. Tento moderný spôsob sprístupnenia informácií o zbierkach ZSM je poctou jeho zberateľskej vášni a tiež spôsobom ako získať o jednotlivých predmetoch viac informácií.
Na prácu s QR kódmi je potrebné stiahnuť si mobilnú aplikáciu ZSM APP (iOS alebo ANDROID), ktorá je dostupná zadarmo na Google Play alebo APP Store. Práca s aplikáciou je intuitívna a zvládne ju naozaj každý.
MuseumQR je slovenský technologický startup projekt, ktorého cieľom je pomôcť s digitalizáciou múzeí a galérií na Slovensku a v zahraničí. Projekt je založený na technológiách QR kódov a mobilných aplikácii pre SMART telefóny. Západoslovenské múzeum ako prvé múzeum na Slovensku realizuje pilot projektu, a tým umožní svojim návštevníkom, aby sa inovatívnou formou dozvedeli viac zaujímavých informácii o jednotlivých exponátoch alebo o priestoroch múzea.
V múzeu máme ambíciu priblížiť sa požiadavkám súčasného návštevníka, preto sme v jeho priestoroch inštalovali wifi sieť pre verejnosť. Vo vysunutých expozíciách v Dome hudby Mikuláša Schneidera Trnavského a v Múzeu knižnej kultúry je potrebné použiť na aplikáciu mobilné dáta.
Simona Jurčová, vedúca prezentačného oddelenia

Zdroj: ZS Múzeum v Trnave

Kultúrno-spoločenský a gastronomický portál