Hudobné fitko

mestské skúšobne a nahrávacie štúdio pre mladé kapely

Unikátny mestský projekt, Hudobné fitko, podporí hudobnú scénu v Trnave. Nové priestory na skúšanie a tvorbu pre muzikantov budú otvorené 22. júla.

Hľadá sa trnavská Billie Eilish, alebo ako má Hudobné fitko posilniť domácu scénu

„To musia byť najväčšie záclony na svete!“ zhodnotil môj osemročný syn, keď sme sa ocitli v novej zrekonštruovanej sále Kultúrneho domu Kopánka. „Áno, dali sme sem ušiť nové závesy, ktoré majú výborné protihlukové vlastnosti. Keď tu bývali diskotéky, okná boli zamurované. My sme ich do sály vrátili. Preto sa tu nebudú robiť hlučné akcie po desiatej hodine. Sme v obytnej štvrti a my chceme byť dobrým susedom,“ pohotovo a zoširoka odpovedá Juraj „Jurgi“ Adam, ktorý za prevádzku zrekonštruovaného mestského priestoru na kultúru zodpovedá.

Porozprával nám, čím je renovovaný Kultúrny dom Kopánka so svojím Hudobným fitkom výnimočný. Ako napovedá jeho názov, ide o miesto, kam chodia cvičiť muzikanti. Vítaní sú tu hudobní nadšenci mladí aj starší, amatéri aj profíci, z Trnavy aj širokého okolia. K dispozícii na prenájom je aj zmodernizovaná sála.

Neuveriteľné! Muzikantské skúšobne so stenami bez kartónov na vajíčka

Novootvorené Hudobné fitko tvoria funkčné muzikantské priestory, ktoré pozostávajú predovšetkým z plne vybaveného štúdia a dvoch skúšobní. Bonusom je koncertná sála priamo v kulturáku. Jedným z kľúčových momentov celého projektu bolo získanie takmer 200-tisíc z fondov Európskej únie.

Cez sálu sme najskôr prešli schodmi hore do nahrávacieho štúdia. Technologicky a profesionálne ide určite o najvybavenejšiu miestnosť celého objektu. „Štúdio je určené predovšetkým na producentskú činnosť a nahrávanie, či už „demáčov“, alebo ostrých nahrávok.“

Súčasťou štúdia je menšia oddelená nahrávacia miestnosť s bicími aj mikrofónom pre vokály. „Počuješ, aká dobrá akustika je tu? Žiadna ozvena,“ obrátim sa na syna. „To je kvôli týmto dierkam!“ ukáže malý milovník hudby Martin na akustické dosky s perforáciou, ktorými sú obložené steny. „Všetky steny v štúdiu sú predsadené, buď drevené, alebo sadrokartónové,“ nezaváhal správca Jurgi ani tentoraz: „Za nimi sa nachádzajú akustické riešenia z nobasilu, ktoré pohlcujú zvuk. Utlmený, resp. protihlukovou výplňou je zaizolovaný aj strop a podlaha.“

Len si tak priniesť svoj notebook a stať sa profi producentom hudby

Všetky dvere Hudobného fitka majú inteligentné kľučky. Nájomcovia sa cez web objednajú na konkrétny priestor a čas a na otváranie dverí majú čip. Najprv musia, samozrejme, podpísať zmluvu. Najvyťaženejšia miestnosť v testovacej prevádzke bola malá skúšobňa so základnou zostavou bicích. Vhodná je pre jednotlivcov, dvojice, maximálne však trojice. Chodia sem hlavne bubeníci, ktorí tak nemusia cvičiť u seba doma. Preto okrem samotných bubeníkov odporúča Hudobné fitko deväť z desiatich susedov.

Väčšie kapely môžu bez problémov skúšať vo veľkej skúšobni. Jej hviezdnu kvalitu už pozná Hudba z Marsu, alebo Adam Ďurica so svojou kapelou. „Tí ju testovali doteraz trikrát a boli absolútne spokojní,“ tvrdí Juraj. „Dokázali si v nej riešiť hudobné nuansy. Mladí muzikanti to možno nevnímajú, ale skúseným hudobníkom je jasné, že čo si dokážu vyladiť v kvalitnej skúšobni, nemusia s vyššími nákladmi dolaďovať v štúdiu.“

Kultúrny dom Kopánka má viacero vchodov, nemusia všetci prechádzať cez hlavný. Aj vďaka tomu umožňuje budova viacero súbežných aktivít bez toho, aby sa vzájomne vyrušovali. Do skúšobní vedie bočný vchod z ulice, ktorý sa otvára amatérom aj profíkom.

Už v testovacom režime sa hlásili prví hudobníci

Hudobné fitko funguje od apríla v testovacom režime. Od 22. júla pobeží v plnom režime. Medzitým Zaži v Trnave – Mestské kultúrne stredisko, ktoré má Hudobné fitko v správe, od testerov zbiera spätnú väzbu a dolaďujú sa detaily. Juraja prekvapilo, koľko ľudí sa mu hneď od začiatku ozvalo: „Už od prvých verejných zmienok o zámere zriadiť takéto priestory sme zaznamenali enormný záujem zapojiť sa. Medzi muzikantmi boli mená, ktoré poznám, ale písalo aj veľa mladých kapiel, o ktorých som v živote nepočul. A presne o tom je naše Hudobné fitko – že časom o nich počuť budeme.“

Kontakt: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Ostatné informácie: https://kultura.trnava.sk/prenajom/kulturny-dom-kopanka

Zdroj: kultura.trnava.sk

Kultúrno-spoločenský a gastronomický portál