Nedeľná múzejná kaviareň

Nedeľná múzejná kaviareň – Trnavská štvrť Vozovka

Západoslovenské múzeum v Trnave pripravilo v rámci spolupráce so seniormi podujatie nazvané Nedeľná múzejná kaviareň. V mesiacoch marec, apríl a september boli tri stretnutia k trnavským štvrtiam Špiglsál a Tulipán a k trhom a jarmokom v Trnave. V októbri bude v koncertnej sále stretnutie na tému Trnavská štvrť Vozovka. 

V nedeľu 27. októbra 2024 o 15,00 začneme komentovanou prezentáciou fotografií venovanú špecifickej trnavskej štvrti s názvom Vozovka podľa dielní na opravu železničných vagónov otvorených v r. 1925 ako Štátna vozovka na opravu vlastných vozidiel v Trnave (neskôr Dielne ČSD, ŽOS). Štvrť rodinných domov a závodu vznikla v chotárnom území s názvom Syslov, či Syslové. Komunitu rodinnej štvrte spočiatku tvorili zamestnanci závodu. Ich život ovplyvnil aj mimo pracovný čas, fungovali tu rôzne športové kluby, výtvarný aj výšivkársky odbor, dychovka aj tanečný orchester, ochotnícke divadlo a začal tu svoje pôsobenie aj spevokol Bradlan. Vo štvrti neskôr pôsobilo postupne viac škôl – Poľnohospodárska škola (na Zavarskej ceste od r. 1942), Učňovské stredisko, neskôr škola (pri závode od r. 1957), základná škola na Vančurovej ulici (1967) a Stredná zdravotnícka škola (1974). Postupne si vo štvrti začali stavať domy aj Trnavčania z iných lokalít.
Z výstavby obytnej štvrte sa nezachovali takmer žiadne historické fotografie, chýbajú fotografie z budovania rodinných domov, fotky ulíc, obchodov a bežného života ľudí z tejto špecifickej komunity. Ak sa takéto fotografie nachádzajú v rodinných albumoch starousadlíkov, organizátori kaviarne budú vďační za každý jeden materiál, ktorý by pomohol dotvoriť obraz štvrte.

Organizátori: Trnavský samosprávny kraj, Západoslovenské múzeum v Trnave
Názov podujatia: Nedeľná múzejná kaviareň: Trnavská štvrť Vozovka
Miesto: Západoslovenské múzeum v Trnave, Múzejné nám. 3, koncertná sála
Termín: v nedeľu 27. októbra 2024 o 15.00 – 16.30 h
Moderátorka: Simona Jurčová
Kapacita: max. 70 návštevníkov
Vstupné: 3 €
Svoju účasť prosíme nahláste telefonicky na 033/ 5512 913 alebo na mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Zfroj: ZS Múzeum v Trnave

Kultúrno-spoločenský a gastronomický portál