80. výročie Slovenského národného povstania

tématická výstava k 80. výročiu Slovenského národného povstania

Západoslovenské múzeum v Trnave v rámci krajských osláv 80. výročia Slovenského národného povstania dňa 28. augusta o 16:00 hod otvorí tematickú výstavu Slovenské národné povstanie. 80. výročie. Autori sa v nej zamerali na problematiku vzniku Slovenského národného povstania, ktoré predstavuje jeden z medzníkov slovenských dejín. Popri Varšavskom povstaní a odpore v okupovanej Juhoslávii patrí k najväčším ozbrojeným vystúpeniam proti nacizmu v Európe. Výstava dokumentuje prípravy národného povstania, vznik Vojenského ústredia, samotný vznik povstaleckej 1. čs. armády na Slovensku, v rámci ktorej sa  prvých bojov zúčastnili aj vojaci trnavskej posádky. Mobilizácia, odchod trnavskej posádky do povstania, jej reorganizácia je samostatne dokumentovaná v príslušných tematických celkoch výstavy. Zánik povstaleckej armády a význam Slovenského národného povstania tvorí záver výstavy.

1. čs. armáda na Slovensku mala rozhodujúcu zásluhu na dvojmesačnom udržaní povstaleckého územia v  tyle nemeckých frontových vojsk. V spolupráci s partizánmi  znemožnila nemeckému veleniu plne využívať železničné a cestné komunikácie Slovenska na  prepravu vojsk a materiálu na východný front, viazala početné nepriateľské jednotky, ktoré tak nemohli byť zasadené na fronte vo Východných Karpatoch proti vojskám Červenej armády. Výstava pozostáva z dokumentárnej časti doplnenej textom a z prezentácie zbierkových predmetov, z ktorých zaiste návštevníkov zaujmú zbrane či dobové odevy a doplnky. Samostatnú časť tvorí štylizovaný veliteľský post a guľometné hniezdo so zvukovým efektom. 

Výstava bude pre návštevníkov Západoslovenského múzea sprístupnená od stredy 28. augusta 2024 a potrvá do 10. novembra 2024.

Organizátori: Trnavský samosprávny kraj, Západoslovenské múzeum v Trnave
Názov výstavy: Slovenské národné povstanie. 80 výročie
Termín: od 28. augusta  2024  do 10. novembra  2024
Miesto: Západoslovenské múzeum v Trnave, Múzejné námestie č. 3
Autori: Mgr. Lucia Duchoňová, Mgr. Andrej Sabov, Mgr. Matej Krnáč

Zdroj: ZS Múzeum

Kultúrno-spoločenský a gastronomický portál